22-07-09

Héél tevreden met een 7de plaats van het EKu23 terug gekeerd.

Intussen ben ik het hier in België al opnieuw gewoon en vond ik wat tijd om jullie wat meer mee te geven omtrent mijn ervaringen die ik heb opgedaan in Kaunas. Zoals uit de titel af te leiden valt ben ik echt heel tevreden over mijn geleverde prestatie op Litouwse bodem. Ik ben niet alleen tevreden met mijn geleverde prestatie, ik ben ook echt tevreden dat we als team zo sterk hebben gescoord.

Met mijn 19 jaar was ik bij de jongste deelnemers op de 10000m, ik wou zeker geen slecht figuur slaan en heb er dan ook voor gewerkt (zie Sankt Moritz). Ik probeerde om zoveel mogelijk tips en ervaringen van de oudere atleten mee te nemen en ook toe te passen, het was voor mij echt een heel leerrijke ervaring. Ik lag samen op de kamer met Sanne Torfs, ook van Sanne leerde ik heel veel bij en ik leerde een heel andere Sanne kennen dan ik dacht dat hij was. De sfeer in de groep was ook echt goed. Alhoewel we verbleven in een "luxueus hotel" (ahum ahum:p), werd er heel veel samen gezeten en samen over vanalles gepraat . Ik leerde ook heel wat nieuwe mensen kennen en vond Kaunas een super ervaring.

Ik wist dat de vorm goed zat en herhaalde dat ook steeds tegen mezelf. Voor de wedstrijd (dag3) werd er heel veel gerust en werd er professioneel naar de wedstrijd toegeleefd, vond ik van mezelf:). Ik deed wat ik normaal doe voor een wedstrijd en voelde dat ik er echt klaar voor was. Ik had niet veel stress (ofwel positieve stress dan), ik kon mezelf héél goed oppeppen en klaarstomen voor 'mijn' moment. Ik besloot om mijn eigen tempo te lopen wanneer het peloton er iets te snel vandoor ging en ik ken mijn lichaam goed genoeg om te weten waar mijn lijn is getrokken. Een andere belangrijke factir is het weer en dit was echt verschrikkelijk (28°-30°), dat zorgde toch voor wat onzekerheid tijdens de wedstrijd. Ik voelde als snel dat de warmte mijn lichaam veel sneller overhitte dan ik gewoon was en daar sleutelde ik wat aan tijdens de wedstrijd. Ik nam voldoende water aan en liep mijn eigen koers. Die koers verliep in feite wel wat raar, een serieus slachtveld na die 10000m en de atletengrimassen na het verlaten van de Mixed zone waren op zijn minst de feiten die bewezen dat een 10000m lopen in dit weer keihard is. Tot halfweg kon ik achteraan het peloton aanpikken, daarna spatte de wedstrijd uiteen en koos ik mijn eigen tempo. Stuk voor stuk haalde ik lijken in. Ik voelde dat ik het juiste tempo te pakken had en bleef gewoon mijn tempo lopen: erachter, erbij en erover, ook al probeerden ze dan nog in mijn spoor aan te pikken, het kon me geen barst schelen, ik zat goed. Ik weet dat heel wat atleten nog kon inhalen in de tweede wedstrijdhelft en tot mijn eigen verbazing liep ik de top 10 binnen, top 8 zelfs met mijn 7de stek! Ook op het laatste kon ik een snelle laatste km afwerken en dat stemde me tevreden. Ik was echt heel blij, als eerste jaars heb ik hier heel veel geleerd en deze prestatie betekent ook een klik in mijn hoofd, ik wil ervoor gaan!

In feite moet de hele delegatie hier een langgerekte lofrede krijgen, maar dan ben ik te lange bezig om alles uit te schrijven:p! Toch even een statistiekje meegegeven 17 atleten waarvan er 12 finale (of top-8) haalden, geen verdere uitleg, spreekt voor zich! Een superdelegatie dus met als uitblinker de bronzen plak van de Vincent Vanryckeghem!

Bedankt aan iedereen voor de ervaring die ik kon opdoen gedurende de afgelopen week!

Groetjes Koen.

Ik vond enkele foto's op de Nederlandse atletieksite www.losseveter.nl, jammer genoeg heb ik op mijn eigen fototoestel geen foto's van mijn wedstrijd kunnen maken.

10K Kaunas

paul-zwama-ek-6543

paul-zwama-ek-7654

15:36 Gepost door Koen | Koen | Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |  Facebook | |

Artikel terug gevonden op www.sportwereld.be

14/07/2009
 
E2_GBS2CI6J4_1+NAERT
Koen Naert: 'Ik wil zeker nog een hele tijd op de piste blijven.'
Johnny De Saedeleer
© Johnny De Saedeleer

ATLETIEK EK BELOFTEN Koen Naert verdedigt Belgische eer op 10.000 meter
'Hoogtestage werpt hopelijk vruchten af'

Juli is traditioneel de maand van de internationale kampioenschappen. Van donderdag af zijn de beloften aan de slag op het EK in het Litouwse Kaunas. Op de 10.000 meter wordt de Belgische eer verdedigd door de bij Eendracht Aalst aangesloten Koen Naert.

'Als benjamin en pupil was ik vooral in de vierkamp actief', zo schetst Naert nog eens hoe het allemaal begon. 'Meestal stond ik na drie proeven ergens rond de vijfde plaats, maar in de slotnummer, de duizend meter, scoorde ik zo goed dat ik toch nog op het podium geraakte. Vanaf cadet oriënteerde ik me helemaal op de langere afstanden. Toen André Ornelis als trainer stopte, kwam ik via Stijn Fincioen bij Raymond Van Paemel terecht. Op die manier sloot ik als Roeselarenaar bij de Aalsterse atletiekclub aan.'

Naert kwalificeerde zich met de steun van Frank Bollen op het PK in Lebbeke, waar hij een chrono neerzette van 29'43"11. 'Dat was mijn allereerste 10 km op de piste. Uit die ene wedstrijd heb ik al heel veel opgestoken. Het is belangrijk om jezelf te leren kennen. Zo weet ik pertinent dat ik mijn aanvangstempo in de buurt van drie minuten per kilometer moet houden. Je moet immers voldoende reserves overhouden voor het tweede gedeelte, dat ik in Lebbeke sneller aflegde dan het eerste. Wanneer ze er in Kaunas te snel vandoor gaan, ga ik zeker naar min eigen tempo overschakelen.'

Om het EK goed voor te bereiden, trok Naert twee weken op hoogtestage in het Zwitserse Sankt Moritz. 'Samen met Tiemen Van Steenberghe, Thomas Caudron en de mee fietsende Jerry Van Den Eede betrokken we daar een appartement. Van Jerry heb ik trouwens opnieuw heel veel geleerd. Het was de allereerste keer dat ik op hoogte trainde, daarom gingen we niet hoger dan 1.800 meter. Hopelijk werpt de stage nu ook vruchten af.'

Intussen heeft de 19-jarige Naert ook zijn tweede jaar verpleger achter de rug, met onderscheiding nog wel. 'Er rest me nog een jaar, maar daarna volg ik nog een specialisatie in sociale verpleegkunde. Zo hoop ik later mijn beroep met topsport te kunnen combineren.'

'Ik wil zeker nog een hele tijd op de piste blijven: afstanden van 1.500 tot 10.000 meter. In de hoop uiteraard dat ik blessurevrij kan blijven. Ik besef dat ik zeker mijn weg zal zoeken op de langere afstanden, maar de volgende jaren wil ik in de eerste plaats aan mijn snelheid werken.'

 Willy Goossens

09:58 Gepost door Koen | Koen | Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Facebook | |

13-07-09

EKu23 in het Litouwse Kaunas.

Momenteel sta ik heel dicht tegen het vertrek naar mijn eerste hele grote kampioenschap op de piste. Morgen om 9h stijgen we op richting Riha, waarna we doorrijden naar Kaunas waar de Europese Kampioenschappen beloften (u23) worden gehouden. Als jongste van deze categorie wil ik vooral heel veel bijleren, maar ik heb hard gewerkt naar dit kampioenschap en ben niet tevreden met een plaatsvulling, ik ambieer top 15 en dit zou toch al mooi zijn. Over tijden kan er moeilijk worden gesproken, wie weet hoe zo'n wedstrijden verlopen. Toch ben ik zelfverzekerd en zal ik met het volle vertrouwen aan de start komen, ik heb ervoor getraind en het zal eruit komen uit. Ik zette de voorbije jaren opnieuw steeds een mooie stap voorwaarts en die tendens wil ik graag behouden omdat er nog steeds heel wat marge op zit. Dit alles zou me zeker niet zijn gelukt zonder enkele mensen die veel voor mij betekenen. Hiervoor wil graag enkele mensen bedanken.

Bedankt aan Elise, mijn ouders en haar ouders, mijn trainer Raymond, mijn trainingsmaats die heel veel voor mij hebben betekend de afgelopen tijd, mijn sponsors Nike - Den Blompot (Tiemen Vansteenberghe) & Argenta Poperinge (Kristof Haverbeke), maar ook mijn vrienden en familie die zich steeds om mij bekommeren. 

Hopelijk duimen jullie aanstaande zaterdag voor mij, start van de 10000m om 18h50 in Kaunas. In Kaunas zitten we met een uurverschil, dus als ik me niet vergis vanuit België duimen om 19h50 allemaal!

Groetjes Koen.

22:14 Gepost door Koen | Koen | Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |  Facebook | |

10-07-09

goeie 3000m uit mijn benen geschud.

Gisteren wou ik de beentjes eens testen op een avondmeeting in Ninove. Na heel wat zoeken (door die werken) kwam ik toch nog op tijd in Ninove aan om me deftig op te warmen. Vooraf had ik een richttijd van 8'20" in mijn hoofd, maar alleen zag ik dat niet haalbaar, daarom hoopte ik op wat tegenstand. Mijn besttijd stond op 8'29", maar ik vond dat een tijd om mee te lachen en wou daar dus wat aan veranderen. Jammergenoeg kwam ik niet de nodige concurrentie tegen om onder die 8'20" te duiken. Gelukkig was er wel nog Lander Vandroogenbroeck die kon aanklampen tot de laatste 800m. Ik wist niet hoe mijn benen zouden voelen na de hoogtestage en besloot daarom om heel traag te starten, eerste km 2'50". Daarna bleef ik wat op datzelfde tempo soepel draaien, want dat was trouwens de bedoeling, tweede km 2'49". Daarna zat ik nog heel fris om een tandje bij te schakelen en kon ik de laatste km in 2'43" afhaspelen met een laatste rondje van 61", eindtijd van 8'22"40. Een tijd waar ik tevreden over ben omdat ik dit toch bijna op mijn eentje heb gelopen en dus 13" sneller mijn 3000m liep dan in het begin van het seizoen toen ik naar de 10000m van het Open PK in Lebbeke aan het trainen was. Ik liep heel soepel en moest geen moment diep gaan of afzien, een dikke duik onder 8'20" zit er dus zeker nog in, maar daar hoort natuurlijk altijd een goeie wedstrijd bij! Lander wist zijn tempo goed aan te houden en finishte in 8'31", ik denk net zoals mezelf een PR.

Het gevoel voor het EK in Kaunas zit dus heel goed en nu is het enkel mezelf goed blijven verzorgen en goed rusten om uitgerust en klaar aan de start van mijn tweede 10000m te komen.

Groetjes Koen.

DSCF0301

DSCF0303

DSCF0304

DSCF0305

DSCF0307

13:01 Gepost door Koen | Koen | Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |  Facebook | |

08-07-09

Drukke, maar vruchtbare periode achter de rug.

Nu mijn laptop opnieuw het levenslicht heeft zien schijnen kan ik jullie opnieuw wat updaten. Mijn laptop begaf het toen ik halfweg mijn hoogtestage in Sankt Moritz was. Gelukkig was er niet zoveel aan en kan ik nu beginnen met heel wat nieuws mee te geven:p!

Zoals jullie al wisten ben ik net terug van een hoogtestage in het Zwitserse Sankt Moritz, daar kon ik me perfect voorbereiden op het komende Europees Kampioenschap in het Litouwse Kaunas. Samen met teammaats Tiemen Vansteenberghe en Jerry Van Den Eede, maar ook AC Lebbeke-pion Thomas Caudron huurden we een appartementje ergens aan de piste van deze mooie stad. Ik wou me er perfect voorbereiden en had daarvoor de geschikte mensen mee om me te omringen. Ik trainde goed, ik at goed, ik verzorgde mezelf goed, alles verliep naar wens en ik voel me ook klaar om opnieuw te knallen op de piste. Ik heb het voorzichtig aangepakt en bewust gekozen niet veel wedstrijden te lopen, maar verkozen om te trainen. Net voor ik naar Zwitserland vertrok liep ik nog een 2000m om ritme op te doen. Daar kwam ik een heel sterke Ruben Vandevelde (5'15") en Johan De Koning (5'16") tegen, toch was ik met mijn 5'21" best tevreden. In Sankt Moritz zijn de mogelijkheden gewoonweg super: de omgeving, de hoogte, de atleten die zich eveneens komen voorbereiden, ... Ik heb er dus echt een fantastische hoogtestage opzitten en nu dus gewoon hopen dat deze ook rendeert!

Tijdens het verblijf daar in Sankt Moritz kreeg ik ook mijn resultaten uit school mee. Toen ik mijn docente opbelde en te horen kreeg hoeveel ik had viel ik bijna achterover! Ik haalde net zoals vorig jaar opnieuw onderscheiding, waar ik heel tevreden mee ben. Het verschil bij vorig academiejaar is dat ik nu 75% heb behaald en dat is 7% meer dan toen ik mijn eerste jaar afwerkte. Ook de vakken waar ik hoog op wou scoren waren heel hoog en dat stemde me echt tevreden! Een fantastisch begin van de vakantie voor mij en later ook voor mijn vriendin Elise die tijdens haar eerste jaar universiteit (Toegepaste Economische Wetenschappen) geslaagd is in eerste zit!

Groetjes Koen,

Nog enkele trainingskiekjes:)!

DSCF0075

DSCF0096

DSCF0115

DSCF0124

DSCF0146

DSCF0176

DSCF0190

DSCF0226

DSCF0249

DSCF0262

DSCF0287

12:32 Gepost door Koen | Koen | Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |  Facebook | |